Om å besitte en ide

Jeg leste det i Østlendingen. At det er mange som besitter gode ideer.
Og da lurer jeg på en ting:
Hva er egentlig det "å besitte en ide"? Det lurer jeg på.
Jeg har jo hørt at man kan sitte på en ide, men når jeg sier det flere ganger for meg sjøl, og det gjør jeg jo, så høres det veldig rart også.
Jeg sitter på en ide...
Men, hvorfor gjør jeg det? Sitter på en ide?
At man kan ha en ide, det skjønner jeg. For å ha noe, er liksom litt mer begripelig. Da kan man ha den i sin hule hånd... - nei, når jeg sier det høyt også, så blir det helt vanvittig, eller i hjernen. Og hjernen er jo en fin plass å ha en ide. Eller, det vil si, bare inntil et visst punkt, for det må da være bedre om ideen kom ut, muntlig, blant folk, eller ned på papiret. - Øy, vent litt, om det er skrevet ned på papiret, eller uttalt, er det da en ide? Det lurer jeg på.

Nåvel. Tilbake til å sitte på en ide. Da er den jo ikke uttalt, skrevet, eller åpnet, - for å si det sånn. Da er den besittet.
Lurer fælt på om å besitte en ide egentlig kommer fra det å være i besittelse av en ide?
Men, på den annen side; kan man være i besittelse av en ide? Jeg mener, jeg får litt følelsen av at man da har stjålet den, og gjemmer den på et hemmelig sted.
Eller så er den arrestert, og så vidt jeg vet, kan ikke ideer arresteres.
Jeg sitter sjelden på ideer. Jeg skriver dem ned så fort jeg kan. Men, altså. Dette innlegget skal jo handle om å besitte en ide, og det kan ikke fatte hva er.
Som å bedekke, liksom, tenker jeg. Jeg bedekker en ide.
For en ide blir ofte til flere ideer, til flere muligheter. Men, ikke det heller. Besitte en ide... Hm.

En situasjon. En gruppe folk sitter i en brainstorming, og prøver å komme på et genialt tema til en festival. De grubler og kverner, og ingen glupe ideer blir lagt fram, - inntil en utbryter:
Øy, folkens! Jeg besitter en ide!
De andre svarer med:
Slipp den ut!
Slipp den fram!
Er det en smyger?
Er det et brak?
Si det!
Og PRRRRRRRFFFFFUUOI! - Der kommer ideen ut som en braksmyger, fra setet til fyren med ideen. Han har samlet opp nok temaer i tarmen, veltet dem litt om, og sendt dem ut bakveien. Og rett før ideen kommer ut, så sier han altså: Jeg besitter en ide!
Fordi han kjenner den komme! Herlighet, det er jo klart som dagen!
Ideer kommer ikke fra hjernen, ned på papiret, og blir sagt ut. Den kommer ut bakveien! Den må jo det, om man har besittet den. Det tror jeg.

De beste ideene kommer med et brak. Tindrende klart.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits