Om engler

Når jeg leser om engler på nettet, får jeg vite om serfafene, kjerubene, tronene, som sitter øverst i englehierarkiet, maktene, kreftene, og herredømme, som sitter i andre orden, og fyrstedømme, erkeengler og engler, som er i tredje orden*.
Det har seg altså sånn, at det finnes mange forskjellige typer engler. Noen som vi aldri ser, og noen som henvender seg til menneskene. Skytsengler snakker jo folk om, og da lurer jeg på hvilken orden de kommer fra? Er skytsengler vanlige engler, eller kjeruber, eller noe annet? Det skulle jeg likt å vite.

Hvis en kjerub plutselig dukket opp foran, eller ved siden av meg, ville jeg nok blitt litt skremt, siden de kan ha fire ansikter; menneske, løve, okse, og ørn, og med kalveklover til føtter, og fire vinger.
Det er jo litt annerledes enn det vi har sett av dem, som små, søte engler, med kort krøllete hår og bollekinn, som støtter hodet i hendene, mens de hviler på en liten sky.


Nåja, jeg har ikke merket noen skytsengel ennå, bare en skytsfaen, og han heter Leif. Jepp, han har et navn, i motsetning til andre engler, bortsett fra noen erkeengler, da, som Gabriel, Rafael, Uriel, og ikke minst, Mikael.
Men, det er jo ikke Leif jeg skal skrive om. Jeg skal skrive om engler, så tilbake til det.

Skytsengler er altså ikke en spesiell engletype, men kan kanskje være fra alle engleordener. Hm. 
Hva med hverdagsengler?
De er det flest av. Og de har ikke vinger. Noen er synlige, andre er ikke så synlige.
Men, de merkes uansett. Og de skulle absolutt vært med i englelæren, for det er de englene folk flest har sett.
Jeg kjenner flere hverdagsengler, jeg. Helt sant. Og de har navn, alle som en. Hverdagenglene jeg kjenner, har alle gjort noe for meg, eller for andre. De har rørt meg, hjulpet meg, vekket meg, holdt meg oppe, inspirert meg, og alt annet som er godt og trygt. Jeg tror de vet hvem de er. Tusen takk for at dere finnes.

                                                       Spor etter en hverdagsengel ses best om vinteren. 


*Bakgrunnen for englelæren er filosofen Dionysios Arepagiten eller Pseudo-Dionysius, som levde i senantikken utviklet en lære om englene der han plasserer dem i det Himmelske hierarki etter deres funksjon og i hvilken avstand de er fra det guddommelige. Red. Wikipedia

Bilder fra google.

Én kommentar

Elin

01.mar.2011 kl.18:16

Hverdagsengler er de beste englene :)

Skriv en ny kommentar

Mona på Mora

Mona på Mora

37, Åmot

Du finner meg i skogen, blant lyng og store trær. Jeg elsker ord, og prøver å sette de etter hverandre så godt jeg kan, for å uttrykke det jeg tenker om ting og tang i livet og alt det der.

Kategorier

Arkiv

hits