Om sofaen.

I dag vil jeg snakke om sofaen.
Den fyren (for, ja, jeg regner med at det var en fyr) som oppfant sofaen, han var en klok fyr. Noe tyder på at det stammer fra et eller annet arabisk land, siden det heter suffah på arabisk. Eller, kanskje det ikke var noen som oppfant den, men at den kom av seg selv, siden man ville sitte sammen, mer samlet, og at en sofa tross alt tar litt mindre plass, enn tre stoler etter hverandre. Eller noe sånt. Nåvel.
Sofaen er et fint møbel. Den kan sittes i, og den kan ligges i. Men, man kan sitte på mange forskjellige måter, og ligge i den på mange forskjellige måter. Man kan være våken i en sofa, men man kan også sove. Man kan også sløve, strekke seg, være en liten ball, eller man kan kose seg. Man kan kort sagt si at man kan gjøre ALT i en sofa. Av tilstander, da. Man kan jo ikke sykle i en sofa. Eller, er det noen som har prøvd?
                        
I flere interiørblader skal de kåre Norges beste sofa, basert på bilder, men det går jo egentlig ikke an. Man kan ikke vite hvilken sofa som er best, ved å se på den. Man må prøvesitte/ligge/sløve/kose en sofa, for å vite det. De skulle heller ha kåret Norges fineste sofa, da. Eller, for å være helt ærlig; det står at man kan stemme på sin favorittsofa, men det går også på utseendet, synes jeg. Og, en sofa kan jo se skikkelig bra ut, men det er jo ikke sikkert den er god å sitte i for det. Og, en sofa skal jo sittes i, eller ligges i, og da bør den jo være god. 

       
Da Erlend og jeg skulle finne ny sofa sist, dro vi rundt på alle møbelbutikker vi kunne finne, for å prøvesitte sofaer. Siden vi er så høflige, prøveligger vi ikke i dem. Helt sant, selv om det er fristende.
Og, det er ganske mange av de kule, stilrene/ stilfulle/ stilige sofaene som er rævva å sitte i!
Setet er for kort, setet er for dypt. Ryggen er for rett, ryggen er for skrå. Ryggen er for høy, eller den er for lav. Setet er for kort til at beina får støtte, eller det er for dypt til at beina når gulvet. Når det gjelder det siste, kan det jo så klart løses av å legge beina i sofaen, men det er jo ikke alltid man kan/ bør/ vil sitte med beina i sofaen, så det må nesten gå an å sette føttene i gulvet. Det mener nå jeg.
 
Det skal være sagt, at det er mange av de kjedelige/ vanlige sofaene som også er vonde å sitte i. De er liksom så vanlige, at man nesten kjenner kjedsomheten sige inn, når man sitter i sofaen. Ikke for at det skal være spennende å sitte i en sofa, for det trenger det ikke være, men man skal føle seg ålreit, komfortabel, ikke trøttsom og kjedelig.
Nå endte vi opp med en IKEA-sofa, og den er god å sitte i, og vi kan bytte trekk når vi vil, uten at vi går bankerott for det. Planen er å bestille grønt trekk når vi har noen kroner til overs for sånt "kosmetisk" skifte av sofa.

Noen dager er mer sofadager enn andre. I dag er en sånn dag. I går også, når jeg tenker meg om.
Når jeg har sånne dager, bytter jeg på å sitteliggekose i treseteren og toseteren, litt for å bytte stillinger, men også for å bytte utsikten til stua, se ut av vinduene, og for å slite putene i sofaene litt jevnt. 
I dag kjenner jeg at det er mest riktig å sitte i toseteren, slik at jeg ser ut av vinduene mot sør og det mot øst, mot pianoet, og mot stuerommet. Da får jeg dagslys inn fra sida, gamle, fine møbler rett i mot, og oversikt over rommet, så jeg kan se kattene, og Ottokompis når jeg vil. 

I sofaen har jeg skrevet mange tekster. 
I sofaen har jeg ledd, og jeg har grått.
I sofaen har jeg vært bevisstløs, og jeg har turnet.
I sofaen har jeg fått gaver, og gitt gaver.
I sofaen har jeg vært stille trist, og jeg har vært stille glad.
I sofaen har jeg sittet og sett mange filmer alene, eller med Erlend.
I sofaen har jeg spist, og jeg har vært sulten.
I sofaen har jeg lest over hundre bøker.
I sofaen har jeg kost meg med venner.
I sofaen har jeg kost med Otto.
I sofaen har jeg kost med Milli og Diva.
I sofaen har jeg sett over til Erlend i den andre sofaen.
I sofaen har jeg alt jeg kan ønske meg rett i nærheten.

Jeg kunne antagelig skrevet en roman fra sofaen, og hvem vet. Kanskje den allerede er påbegynt.Fine vinteren ute, som jeg ser fra sofaen inne.

Stikkord:
  • Dette blogginnlegget er en del av Unicef's humorkveld konkurranse, bli med du også!
">uhk

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mona på Mora

Mona på Mora

37, Åmot

Du finner meg i skogen, blant lyng og store trær. Jeg elsker ord, og prøver å sette de etter hverandre så godt jeg kan, for å uttrykke det jeg tenker om ting og tang i livet og alt det der.

Kategorier

Arkiv

hits