Om å stable høner

Jeg har et bilde på kjøkkenet.
Det bildet er av fire høner, som sitter oppå hverandre. Eller, er de stablet oppå hverandre? Det lurer jeg på. Og, hvis de er stablet oppå hverandre. Hvem har gjort det, og hvorfor?
Kunst skal/ bør/ kan tolkes. Men skal/bør/ kan all kunst tolkes, egentlig? Det lurer jeg også på.

Hvis jeg nå skal tolke hønebildet, så kan jeg jo begynne med fargene, kanskje.
Det er en orange bakgrunn, med gult i. Det kan jo så klart være en henvisning til den gule eggeplommen, som jo er ganske så orangerød i virkeligheten? Og hønene har jo ligget i egg en eller annen gang. Eller, har de det? Hvem kom først, høna eller egget?
Bakgrunnen er ujevn, og det gule, orange, og røde blandes i hverandre. Det er fint. Bevegelig, levende. Som et befruktet egg i en plomme, eller som en befruktet plomme i et egg.

Hønene er antagelig hvite italienere, med fine, røde kammer og nebb. Men, de har ikke øyne. Høner som ikke ser. Symbolikk, eller bare en kunstnerisk vri fra maleren.
Den nederste høna ligger. Det er sikkert tungt med tre stykker oppå seg. Var den høna kanskje hønsehusets hakkekylling? Nederst på rangstigen? Hun ligger i en skygge, dessuten, og hodet er trukket bakover og inntil kroppen, som om hun gjemmer seg.
Den andre står med strake bein, som om hun prøver å bevise at hun er sterk, til tross for de to fyldige fruene over seg. Eller er de frøkner? Hun ser forover, mot maleren, utfordrende og stolt som en hane, som bare en høne kan være. Den tredje står i profil, som om hun ser ut mot horisonten. Kanskje hun ønsker seg over gjerdet vi ikke kan se? Kanskje hun står og roper på hanen, etter hjelp? Kanskje gjør hun som høna i "Flukten fra hønsegården", - ser livet gå i revy?
Den fjerde på toppen, sitter framoverbøyd. Kanskje hun har høydeskrekk. Kanskje hun prøver å rope ned til hun som sitter underst, at hun skal reise seg, så de kan komme seg bort til gjerdet, så hun selv har sjansen til å hoppe over og bli fri som fuglen? Som høna? Eller kanskje hun bare slapper av, og nyter tilværelsen som høna på toppen. Jeg lurer på hva de hønene heter? Jeg tror kanskje de heter Tulla, Smulte, Belinda, og Olivia.
Ja, det tror jeg. Og, jeg tror de har lagt sine siste egg.

De er nok stablet fordi de ikke gidder å gjøre jobben sin lenger. Kanskje de sitter stablet som en protest mot kravet om at de skal legge egg hver eneste dag i hele sin levetid, og at de krever en god pensjonisttilværelse, som ikke skal ende opp med at de ligger på et fat, som middag, en vanlig hverdag.
Til nød kan de gå med på å bli til en festmiddag, bursdagsmiddag, eller en høytidsmiddag. Men, det er bare til nød.

Eller, kanskje de er stablet fordi er arkivert?Bildet er fint, i hvert fall. Og jeg blir faktisk glad når jeg ser det.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mona på Mora

Mona på Mora

37, Åmot

Du finner meg i skogen, blant lyng og store trær. Jeg elsker ord, og prøver å sette de etter hverandre så godt jeg kan, for å uttrykke det jeg tenker om ting og tang i livet og alt det der.

Kategorier

Arkiv

hits