Om sykehus

Sykehus finnes i alle former og fasonger. Det er gamle, nye, gammeldagse, moderne. Små vinduer, og store vinduer. Lange ganger, og korte ganger. Tunge dører og lette dører. Eller, forresten, har ennå ikke tatt i en lett dør på et sykehus, og jeg har vært på mange. Men, alle sykehus har en ting felles. De er hvite inni. Eller gule. Ja, jeg tror jeg har ligget på et lysegult rom en gang. Men, altså stort sett er sykehusrom hvite. Og hvorfor er de det?
Fordi hvit er en ren farge? Fordi all møkka synes i det hvite? Fordi hvit er en frisk farge? Det lurer jeg på.
Hvit er liksom renslighetens farge, så på en måte skjønner jeg det jo. Men, det er jo et sykehus, og folk på sykehus skal jo bli friske, og da vet jeg ikke helt om hvit er fargen å bli frisk av.
I tillegg til medisinen og behandlingene, så klart. Hvit er liksom litt sånn hvit silke i kista, om du skjønner. Hvit som skyene i himmelen, som jeg fortsatt foretrekker å se fra froskeperspektiv en god stund til. Hviit som det hvite i hvitøyet, når øynene vrenger seg, og forsvinner fra denne verden. Hvit som snø, og det er jo i grunn ikke noe ille, men det er kaldt.
Så hvorfor har ikke flere sykehus farger? Farger som varmer, gløder, og frisker opp tilværelsen? Jeg kunne tenke meg et grønt rom, for eksempel, eller lilla. Det er to farger som jeg ville blitt glad og frisk av.

Jeg har hørt om et par psykiatriske klinikker som har farger på veggene, eller store kunstverk med masse farger. Og blått er visst ofte en farge de bruker, har jeg hørt. Blått er beroligende, så det er ikke så rart, synes jeg. Blått er hav som bølger langsomt og jevnt, en blå himmel en klar solrik dag. Blått er godt. En fin ting.
Men, hvorfor kan de ikke gjøre det samme på andre avdelinger?
Gi farge til pasientene, både i ansikt og sjel. Alle vet jo at litt farge i tilværelsen lyser opp ansiktet, så man føler seg litt bedre, og når det er visittid, kan man jo bli litt lei av å høre at man ser litt blek ut.
- Det er vel ikke så rart, når man ligger i et hvitt rom, med hvitt lys, i hvitt sengetøy, med en minimal hvit skjorte på seg! (kanskje det er noen prikker på den skjorta, da, men hvem har bestemt at det gjør det bedre?)

Og så er det enda en ting jeg tenker på: 
I disse dager da man hører så mye om at man må tenke positivt, at man skal tenke seg dit man vil stå, og si det. Som for eksempel: Jeg ER verdensmester i roing! - Selv om man ikke har begynt å trene engang.
Man skal visualisere målet, og så videre, og så videre, og unngå å bruke ord som kan bryte ned.
Derfor tenker jeg at det i disse dager bør man altså bytte ordet sykehus med friskhus.
Fordi man skal bli frisk av å være på sykehus, ikke syk. Og noen blir helt sikkert syke bare av å gå over dørstokken inn i sykehuset, fordi det er forventet at man er forferdelig syk når man er på sykehus.
Mens, om man går inn i et friskhus, tenker man at, - jøss, her var det jammen fint, nå er jeg frisk. Men, så klart kan man ikke dra med en gang, man må innta friskhuset, legge seg i fargerikt sengetøy, se på fargerike, behagelige kunstverk, og hvile øynene på den grønne veggen, og det grønne taket, - for det er jo en annen ting. Når man ligger i en seng, ser man jo som regel rett opp i taket, så jeg er helt for at man maler taket på friskhuset også, slik at det ikke er hvitt og kjipt, som de gamle sykehustakene.Til slutt vil jeg nevne sykehusene jeg har vært på, slik at de kan male veggene til neste gang jeg kommer. Grønt, som i skogen! Eller lilla, som i en lavendelåker! Da er jeg frisk som en fisk fort, og dere blir kvitt meg fort!

Sandefjord sykehus, Tønsberg sykehus, Notodden sykehus, gamle Rikshospitalet, nye Rikshospitalet, Glittreklinikken, Ullevål sykehus, Aker sykehus, Akershus Universitetssykehus, Haukeland sykehus, Stavanger sykehus, Diakonhjemmet sykehus i Oslo, SSE (Spesialsykehuset for epilepsi i Sandvika)... Har jeg glemt noen nå? Er ikke sikker. Stopper nå, i hvert fall.  


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mona på Mora

Mona på Mora

37, Åmot

Du finner meg i skogen, blant lyng og store trær. Jeg elsker ord, og prøver å sette de etter hverandre så godt jeg kan, for å uttrykke det jeg tenker om ting og tang i livet og alt det der.

Kategorier

Arkiv

hits