Om eventyr

Det er litt skuffende at så mange mennesker gjennom tidene har brukt eventyr som en slags rettesnor for hvordan man skal føre seg i livet, eller som noe som kan gi gode råd man kan ta med seg på veien mot det uforutsigelige, når det man leser i eventyrene er åpenbart fra første stund.
Man vet at hovedpersonen det handler om må gjennom tre, sju, eller tolv prøvelser før de får det til. For, så sant som det er sagt; de får det alltid til.
Prøvelsene kan være mange ting, og de kan både være harmløse og skumle, men de er alltid gjennomførbare.
Og til slutt ender det med at hovedpersonen får seg ei kone, eller prinsesse om man vil, et halvt kongerike,
eller en prins. Eller, for ikke å glemme, at hovedpersonen blir vakker. For det er veldig viktig i eventyr.

Én ting til. Eventyr sies å være koselige, men jeg er ikke så sikker på det. De fleste eventyr inneholder bestialske drap og skumle hentydninger om naturen, og det er slettes ikke hyggelig.
Særlig ikke på mørke høstkvelder.

eventyrbokutside1


4 kommentarer

Eirin

28.nov.2009 kl.23:32

Heisan Mona. bare nysgjerrig på hvorfor du synes det er skuffende at mange har brukt eventyr som rettesnor, som du sier. Synes du de glamorifiserer skjønnhet og lykke? At prinsen og prinsessa alltid får hverandre til slutt og lever lykkelige i alle sine dager? Eventyr har vært viktige å fortelle for hverandre siden tidenes morgen. Muntlig overlevert i tradisjoner. Synes det sier noe om hvor viktige eventyr har vært for menneskene. Eventyr kan også være skumle og bestialske, men disse var jo i grunnen ikke ment for barn i utgangspunktet. Disney har laget sukkersøte varianter av mange eventyr, og fjernet dem fra sitt opprinnelige forhold, men Askepott i orginalversjonen forteller om en sterk, modig og aktiv kvinneskikkelse. I de fleste eventyr ender alt godt til slutt, de gir på denne måten håp. Synes jeg. Eirin:-)

Mona på Mora

30.nov.2009 kl.18:03

Hei, Eirin. Jeg bare skriver tanker som er tenkt.

Jeg elsker eventyr. Jeg har alltid lest eventyr. Jeg leste eventyr før jeg leste noe som helst annet, og jeg kan simpelthen ikke leve uten. Og aller mest elsker jeg Grimms eventyr, i all sin herlighet.

Jeg synes at det blir lest altfor lite eventyr for barn i dag, for barn i alle aldre, og derfor er det deilig at det finnes mennesker som deg, som fører fortellertradisjonen videre, og som elsker eventyr og historier så mye at de lever av dem.

Siden jeg leste Ho Meistermøy første gangen i Asbjørnsen og Moes versjon elsket jeg den sterke veikja som kjempet og som holdt ut for å få sin elskede. Originalversjonen er enda bedre, men den har du sikkert lest.

Så, ja, de gamle eventyrene viser sterke kvinner, og jeg elsker å lese om dem. Disney er Disney. Søte, men tomme.

Men ting kan du vel være enig i: Hva er det som er så stas med å være så snill, vakker, og ven, at man får til gave at det faller en gullklump ut av munnen på deg hver gang du sier noe? Det må være veldig slitsomt.

Håper jeg får oppleve deg som forteller en gang. Gleder meg allerede.

Eirin

30.nov.2009 kl.22:49

Hei Mona!

Ja, Grimm er herlig! Har mange favoritter der. Har lest det meste i Asbj. og Moe, men tror ikke jeg har lest mestermøy. Det må jeg gjøre nå etter din sterke anbefaling. Og joda, er enig med deg. det må være fryktelig slitsomt å være så vakker og ven. Og mange eventyr fokuserer mye på den ytre skjønnheten. Men i morgen skal jeg fortelle om den grusomme og fæle Stalloen som røver ei jente på fjellet. Men jenta er klok, modig og klarer seg ut av vanskene, uten å være det minste søt eller pen;-)

Gleder meg jeg også:-)

Mona på Mora

01.des.2009 kl.22:37

Eirin:Jeg vil også lese om den grusomme og fæle Stalloen, og skal finne ut om de har den på Rena. Kommer meg vel inn til biblioteket en dag.

Kos deg glugg med eventyr, historier, og desember.

Skriv en ny kommentar

Mona på Mora

Mona på Mora

36, Åmot

Du finner meg i skogen, blant lyng og store trær. Jeg elsker ord, og prøver å sette de etter hverandre så godt jeg kan, for å uttrykke det jeg tenker om ting og tang i livet og alt det der.

Kategorier

Arkiv

hits